Over cliënt ervaringen

Care+ vindt de mening en de ervaring van de cliënt zeer belangrijk. 2 Cliënten hebben deze op papier gezet. Hun verhalen kunt u hieronder lezen.


Rond mijn achttiende levensjaar heb ik besloten om op mezelf te gaan wonen in Blerick. In een korte periode ben ik vier keer verhuisd en is het "mis" gegaan. Ik heb in deze periode veel ruzies, agressie incidenten en politiecontacten gekend. Als ik deze periode moet samenvatten, beschrijf ik deze als een periode waarin ik me door de jaren heen heb moeten "vechten", met vele wisselingen in woonplekken, sociale contacten, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.


Op het moment dat ik 26 jaar ben, kom ik in aanraking met de instantie MEE. Deze hebben mij een agressie cursus aangeboden, die ik gevolgd heb. Vanuit MEE heb ik de doorstroom gemaakt naar Dichterbij in Venlo, waar ik begeleid zelfstandig heb gewoond in combinatie met behandelingen en cursussen omtrent omgaan met agressie die ik met succes heb afgerond na een periode van drie jaar.


N al deze successen, ga ik wederom in Blerick wonen, waar ik ambulante begeleiding van een zorgaanbieder uit noord Limburg ontvang. Wanneer ik wederom in Blerick woon, ga ik experimenteren met XTC en cannabis. Er is geen sprake van afhankelijkheid. Uiteindelijk lopen de spanningen in het appartement waar ik woon hoog op tussen mij en een andere bewoner van het appartementencomplex, waardoor ik in een heftige ruzie terecht ben gekomen en er sprake is geweest van agressie. Hiervoor ben ik opgepakt en heb 72 dagen in het huis van bewaring te Roermond moeten verblijven. Nadat ik mijn straf heb uitgezeten, krijg ik reclassering toegewezen en ben ik in 2015 bij Care+ terecht gekomen. 


Helaas krijg ik na een kort verblijf binnen Care+ een fysiek geweldsincident met een mede cliënt, waardoor ik per direct naar MOVEO ben overgeplaatst. Care+ accepteert geen geweldsincidenten. Binnen MOVEO bouw ik een cannabis afhankelijkheid op. Na twee maanden krijg ik van Care+ de kans om weer terug te komen. Hier ben ik heel blij mee en deze kans grijp ik met beide handen aan.


Ik woon nu vanaf augustus 2015 bij Care+. De zorg die mij geboden wordt, sluit aan op hetgeen ik nodig heb. Voor mij houdt dat in dat ik individuele gesprekken met de begeleiding heb, ondersteuning krijg in de externe afspraken en een stak achter de deur heb om mezelf positief te blijven ontwikkelen. Mede dankzij de begeleiding van Care+ heb ik mijn cannabisafhankelijkheid afgebouwd en inmiddels ben ik ruim zes maanden clean. Care+ kijkt naar mijn kwaliteiten en daar wordt naar gekeken, waardoor ik mijn zelfvertrouwen kan vergroten. Zo heeft Care+ me begeleid naar het stukje vrijwilligerswerk, waardoor ik nu in de maatschappij mee kan draaien op het gebied van werk. Begeleiding staat voor 24 uur per dag voor me klaar en helpen me dagelijks waar dat nodig is. Dit vind ik erg prettig, omdat ik me zo gehoord en begrepen voel. Samen met Care+ ben ik aan het toewerken naar een mooie toekomst, om uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.

 

Ik ben nu bijna 3 jaar bij Care+. Op de locatie Nunhem ben ik gestart in woonfase 1. Ook had ik een zwaar verleden als poli gebruiker (verslaafd aan alles, wat er was; 7 middelen per dag). Ben er van afgekickt, voordat ik hier op Care+ aankwam, behalve van de cannabis. Nog had ik het heel zwaar omdat ik nog ontwenningsverschijnselen had... Ik had toch nog een beetje rust, omdat het ongeveer 2 jaar terug in Nunhem gedoogd was op de locatie. Omdat ik het nog zwaar had met de ontwenning, was ik ook nog ontzettend brutaal tegen de begeleiding. Omdat het daar gedoogd was, kon ik cannabis roken en ik rookte 5 gram per dag op, om mijn rust te krijgen, heimwee naar Venray had enz. Op een gegeven moment, kwam de directrice bij me op bezoek en omdat ik brutaal was enz, kreeg ik een duidelijk gesprek met haar. Ik had in één keer de gedachte, om met de cannabis te stoppen, voorgoed. Daarna kreeg ik een akkefietje met iemand op Care+ doordat ik op straat (dakloos) kwam te staan. Er kwam bij het Domus-huis iemand van Care+ op bezoek en ik kreeg een tweede kans bij Care+ en die heb ik aangenomen. Ik ben niet mee agressief geweest tegen de begeleiding omdat ik mijn lesje wel had geleerd, ben ik goed ingesteld op mijn medicijnen en ben ik drugsvrij. Dit heb ik toch allemaal te danken aan Care+! Nu woon ik in woonfase 2 en blij dat ik naar Care+ gekomen ben. 

 


'Het is moeilijk om te accepteren als je volwassen bent dat je door, in mijn geval, een psychische aandoening en een verslavingskwetsbaarheid niet geheel zelfstandig je leven kunt inrichten. Doordat ik mijn leven niet op de normale manier ingericht kreeg, verviel ik in destructief gedrag en dan met name door het niet meer innemen van mijn medicijnen (antipsychotica). Daarbij begon ik weer met softdrugs en niet veel later met partydrugs en alcohol. Ik werd er heel opstandig van en ik begon al gauw de grip op mijn leven te verliezen, al had ik dat zelf niet in de gaten. Voor de zoveelste keer. Ik raakte mijn huis kwijt en zelfs de GGZ wilde niet meer met mij in zee gaan, omdat ik mij niet behandelbaar opstelde en afspraken niet nakwam.

Ik kon nergens meer terecht en sliep op een gegeven moment bij de nachtopvang en overdag zat ik bij de dagopvang. Ik kwam in een zeer zware psychose. Ik stortte op straat in en sloeg wartaal uit. Toen kwam er een ambulance die me meenam naar het ziekenhuis. Daar werd ik, nadat ze me onderzocht hadden, te ruste gelegd in een separeercel. Daar hebben ze me medicijnen gegeven en laten slapen. De dag erna ben ik naar een gesloten afdeling gebracht. Het was niet de eerste keer dat ik opgenomen ben geweest, maar het was wel de eerste keer dat ik besefte dat ik nu aan mezelf moest werken. Tijdens de opname kwam mijn moeder weer in mijn leven. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik op een gepaste manier kon afkicken in een dubbeldiagnose-afdeling, waar ik een half jaar ben behandeld en vandaaruit aansluitend bij Care+ kon wonen.

Begin 2012 zijn Cees en Esther van Care+ kennis komen maken in het psychiatrische ziekenhuis. Ze vonden het belangrijk mij te ontmoeten en wilden persoonlijk kennis maken met mij. Ze waren heel aardig tegen mij. Ze vertelden over Care+, dat ze een beschermd-wonen-organisatie zijn, waar meer mensen wonen met dezelfde casus als ik (of vergelijkbaar) en dat ze in fasen werken met hun cliënten. Er zijn vier fasen binnen Care+ en ik zou dan in woonfase één komen. Ze waren bezig met een drugs- en alcoholvrij huis op te starten met 24-uursbegeleiding en daar kon ik eventueel wonen, als mijn behandeling in de afkickkliniek afgelopen was.

Uiteindelijk woon ik nu officieel vanaf november 2012 bij Care+ en ik ben nooit in gebruik teruggevallen. Ik doe nu dingen die ik leuk vind en die ik altijd heb willen doen. Ik zit op paardrijden en werk ook twee ochtenden op de manege. Op de dagbesteding van Care+ doe ik koken en bakken en een crea-bea programma. Ik heb een leuke eigen kamer en heb die leuk ingericht met het geld dat ik gespaard heb door geen drugs of alcohol te kopen. Er is altijd iemand om mee te praten als ik het moeilijk heb, bijvoorbeeld als ik zucht heb of last van mijn psyche. Ik voel me serieus genomen door de begeleiding. Ook heb ik een leuke, fijne mentor. Doordat ze mij goed begeleiden en ik mijn ei bij ze kwijt kan, voel ik mij nu mens en vind ik de kracht in mezelf om door te gaan met waar ik mee bezig ben'.

 

 

 

 

 


Ik heb een moeizame jeugd gehad en in mijn volwassen leven een moeizame relatie gehad met mijn ex. Deze relatie heeft 11 jaar geduurd, toen in 2008 de relatie met mijn ex verbroken werd, raakte ik een belangrijke vertrouwenspersoon kwijt en viel hierdoor in een zwart gat. Na een suïcide poging ben ik bij de GGZ beland. Na verschillende negatieve ervaringen en een jaar op straat geleefd te hebben, heb ik aangedrongen op een doorverwijzing naar de DD-kliniek van Novadic Kentron.

Daar voelde ik me voor het eerst begrepen en werd de diagnose Autisme gesteld. Toen vielen voor mij alle puzzelstukjes op zijn plaats. Alles wat er mis was gegaan in mijn leven stond ineens in een ander perspectief.

Op aanraden van mijn hulpverlener van N.K. ben ik kennis gaan maken bij Care+. Het motto van Care+ is dat iedereen (nog) een kans verdiend en die besloot ik met beide handen aan te nemen. Het eerste wat me zo goed beviel was de continue aanwezigheid van begeleiding. Ik werd heel open en vriendelijk ontvangen, ik voelde me gelijk op mijn gemak gesteld. Hierdoor werd langzaamaan mijn vertrouwen in de hulpverlening weer hersteld. Iedereen krijgt een eigen zorgplan, wat betekent dat er voor iedereen persoonlijk bekeken wordt wat diegene nodig heeft om vooruit te kunnen. De lijnen binnen Care+ zijn heel kort, dit vind ik erg prettig. Het voordeel hiervan is dat er snel en adequaat op (crisis-)situaties gereageerd wordt. Voor het eerst kwam ik op een dagbesteding, die aangepast werd op mijn kwaliteiten, waardoor ik inmiddels met plezier ga. Ik voel me betrokken bij Care+ en ben daarom voorzitter geworden van de cliëntenraad. Dit doe ik met veel plezier. Ik voel me bij Care+ begrepen en serieus genomen. Ik kan oprecht zeggen dat ik voor het eerst in mijn leven gelukkig ben.