• 0475 769148
  • Groenstraat 2a, 6088 CW Roggel
  • Ma-Do: 8:30-17:00 uur | Vrij 8:30 - 12:00 uur

Nieuws & blog

Een ‘kind’ met een missie

Een ‘kind’ met een missie

Jezelf verbazen; dat is iets wat je iedere dag kunt doen. Zo begon Mika ons gesprek met niet wetende hoe hij zichzelf moest voorstellen. Vervolgens praatte hij ruim 40 minuten lang over zijn ambities en dromen. En geloof ons, deze zijn zeker niet klein of standaard!
Mika (20 jaar oud) woont op een woonlocatie met 24-uurs zorg bij Care+.

Een ‘kind’ met een missie
Voordat Mika bij Care+ kwam wonen, had hij een plek in de jeugdzorg. Hier is hij in contact gekomen met Het Vergeten Kind. Een tijd waar hij met veel lof over praat. “Ik heb hier geleerd hoe ik met mensen in gesprek moet gaan en hoe ik mijn boodschap op een goede manier overbreng zonder boos te worden,” vertelt Mika.

Buiten het leeraspect heeft hij hier ook mooie kansen gekregen. Zoals het bezoek aan de Tweede Kamer. Tijdens dit bezoek mochten een aantal kinderen met een duidelijke visie op de zorg in gesprek gaan met verschillende politici. Een onvergetelijk ervaring voor Mika, die zijn keuze om verschil te maken in de zorg alleen maar heeft vergroot.

De drijfveer van Mika
Zijn passie voor het verbeteren van de zorg komt bij Mika (helaas) uit eigen ervaring. Hij is door zijn thuissituatie op jonge leeftijd al volwassen en zelfstandig moeten worden. Hierdoor heeft hij nooit écht kind kunnen zijn. Hij heeft een gebrek aan de juiste ondersteuning ervaart vanuit verschillende partijen. Hierdoor wordt, volgens Mika, de kloof tussen jeugdzorg en een ‘normaal leven’ steeds groter.

Mika: “iedereen verdient een goede kans op een mooi leven, het maakt hierbij niet uit wat je achtergrond is. Een kind dat uit de jeugdzorg komt, is niet veel anders dan een normaal kind. Het heeft alleen een iets groter rugzakje bij zich. Hiervoor zou je juist méér hulp moeten krijgen. En deze hulp is er volgens mij momenteel vrijwel niet.”*

*De regels rondom jeugdzorg zijn per gemeente verschillend. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

Je moet gewoon kind kunnen zijn
Tot aan zijn 18de verjaardag had Mika juist behoefte aan begeleiding om alle praktische zaken zelfstandig te leren regelen. Helaas kreeg hij deze hulp niet en werd alles uit handen genomen, omdat hij ‘ook kind moest zijn’. Deze opvatting is zeker niet verkeerd, maar werkt simpelweg niet bij iedereen. Mika: “je kunt geen kind zijn en een kindertijd inhalen wanneer je nooit kind bent geweest en niet weet hoe je dit moet zijn.”

In plaats van kind zijn wilde Mika zich focussen op alle praktische zaken omdat hij bijna 18 jaar werd. Dit is de leeftijd wanneer de indicatie stopt, je uit jeugdzorg gaat en alles zelf moet doen. Doordat hij, ook door Corona, geen inkomen had en wel huur moest gaan betalen, leverde dit veel stress voor hem op. “Hoe moet ik alles betalen, hoe moet ik alles regelen of aanvragen? Dat waren standaardvragen die door mijn hoofd gingen, waar ik weinig tot geen hulp bij kreeg. Vertelt Mika.”

De overstap naar Care+
Drie maanden voordat Mika 18 jaar werd, is hij op een woonlocatie van Care+ komen wonen. De organisatie Care+ sprak hem gelijk aan, maar het was ook praktisch dicht bij zijn school, familie en vrienden. Belangrijk aspecten om zo in een veilige omgeving te kunnen door ontwikkelen. Na, ruim een halfjaar, was Mika gewend aan zijn leven als ‘volwassene’.

“Gelukkig ben ik praktisch ingesteld en begrijp ik dingen snel. Hierdoor doe ik alle zaken rondom mijn belasting, huur etc. zelf. Hierbij moet ik vaak afwegingen maken; ga ik werken voor de huur of is school nu belangrijker? Voor mij is eigenlijk alles een prioriteit, wat het soms lastig maakt om keuzes te maken” vertelt Mika. Hierin krijgt hij, als het nodig is, ondersteuning van zijn begeleiding. Zo is er veel stress weggenomen bij Mika en kan hij zich focussen op zijn toekomst én het inhalen van zijn jeugd. Want, met een oog gericht op zijn persoonlijk begeleider, is hij dit zeker aan het doen. Iets wat gelukkig met een glimlach wordt benadrukt.

Een inspiratie voor velen
Mika: “doordat ik een ervaringsdeskundige ben, hoop ik een verandering te kunnen maken binnen de jeugdzorg. Persoonlijk denk ik dat het beter is wanneer jeugdzorg niet stopt bij je 18de verjaardag. Wanneer je 18 wordt, ben je misschien wel wettelijk volwassen, maar écht volwassen ben je dan nog niet. Net zoals dat je thuis woont en je ouders je helpen, zou jeugdzorg ook langer moeten helpen. Want binnen de volwassenenzorg gaan ze er vaak vanuit dat je veel dingen al weet en geleerd hebt, omdat je volwassen bent.” Deze overtuiging wil Mika graag overbrengen op grote schaal. Mooie doelen waar wij Mika zoveel mogelijk in willen blijven steunen. Want realistisch, dat is hij wel: “Veranderingen binnen de zorg kunnen lang duren. Maar ik heb wel het gevoel dat er verandering mogelijk is.”

“Wanneer je 18 wordt, ben je misschien wel wettelijk volwassen, maar écht volwassen ben je dan nog niet.”

Petitie Het Vergeten Kind
Wij als Care Plussers zijn ontzettend trots op Mika en wat hij op zo’n jonge leeftijd allemaal al bereikt heeft. Mika maakt nu al een groot verschil voor velen en wij geloven dat hij nog meer verschil gaat maken in de zorg. Care+ draagt graag bij aan zijn visie om de zorg te blijven verbeteren. Daarom sluiten wij ons op deze manier aan bij de boodschap van Het Vergeten Kind én o.a. Mika.

Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn.

Referenties

Iedereen krijgt een eigen zorgplan, wat betekent dat er voor iedereen persoonlijk bekeken wordt wat diegene nodig heeft om vooruit te kunnen. De lijnen binnen Care+ zijn heel kort, dit vind ik erg prettig.

Laura

Ik ben niet meer opstandig geweest tegen de begeleiding omdat ik mijn lesje wel had geleerd, ik ben goed ingesteld op mijn medicijnen en ik ben drugsvrij. Dit heb ik toch allemaal te danken aan Care+! Nu woon ik in woonfase 2 en ben blij dat ik naar Care+ gekomen ben.

Mark

Er kwam bij het huis waar ik woonde iemand van Care+ op bezoek en ik kreeg een tweede kans bij Care+ en die heb ik aangenomen.

Mark

Uiteindelijk woon ik nu officieel vanaf november 2012 bij Care+ en ik ben nooit in gebruik teruggevallen. Ik doe nu dingen die ik leuk vind en die ik altijd heb willen doen. Ik zit op paardrijden en werk ook twee ochtenden op de manege. Op de dagbesteding van Care+ kook en bak ik en doe ik mee met een crea-bea programma.

Anouk

Ik voel me betrokken bij Care+ en ben daarom voorzitter geworden van de cliëntenraad. Dit doe ik met veel plezier. Ik voel me bij Care+ begrepen en serieus genomen. Ik kan oprecht zeggen dat ik voor het eerst in mijn leven gelukkig ben.”

Laura

Het motto van Care+ is dat iedereen (nog) een kans verdient en die besloot ik met beide handen aan te nemen. Het eerste wat me zo goed beviel was de continue aanwezigheid van begeleiding. Ik werd heel open en vriendelijk ontvangen, ik voelde me gelijk op mijn gemak gesteld. Hierdoor werd langzaamaan mijn vertrouwen in de hulpverlening weer hersteld.

Laura

Hier krijgt iedereen aandacht, juist ook als het goed met je gaat. Dat zorgt ervoor dat je je gezien en gehoord voelt.

Moniek

Mijn doelen heb ik samen met mijn persoonlijk begeleider opgesteld. Eigenlijk wilde ik instromen in woonfase 2 of 3, maar uiteindelijk hebben we besloten dat het beter is dat ik woonfase 1 zou beginnen. Daar ben ik nu wel blij om, want ik heb een kleine terugval gehad. Daarom is het beter dat ik hier zit.

Moniek

Ik heb me nooit gezien of gehoord gevoeld. Hier heb ik dat wel, meteen vanaf het begin.

Moniek