• 0475 769148
  • Groenstraat 2a, 6088 CW Roggel
  • Ma-Do: 8:30-17:00 uur | Vrij 8:30 - 12:00 uur

Nieuws & blog

Start opleiding Ervaringsdeskundigheid

Start opleiding Ervaringsdeskundigheid

Opleiding tot Ervaringsdeskundige zorgt voor versterking zorg

Samen met Gilde Opleidingen, UWV, gemeenten en verschillende zorgaanbieders in Midden-Limburg is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de opleiding tot Ervaringsdeskundige. Met trots mogen we dan ook vertellen dat gisteren de eerste 18 studenten zijn gestart! Alle studenten gaan middels een BBL-traject vanaf moment één ervaring opdoen in de praktijk. Twee studenten hebben wij mogen verwelkomen binnen onze organisatie. 

Ervaringsdeskundigen als bron van inspiratie

Binnen de zorg is er steeds meer vraag naar gekwalificeerde ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen hebben zelf te maken gehad met psychische klachten of verslaving. Zij hebben zelf een herstelproces doorlopen. Hun ervaringskennis is een belangrijke kennisbron geworden voor de hulp aan anderen die te maken hebben met verslaving of psychische klachten. Zij herkennen de problematiek van zorgvragers als geen ander en zijn voor hen een grote bron van inspiratie en motivatie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De medewerkers in opleiding volgen de mbo niveau 4 opleiding Sociaal Werk aangevuld met lessen ervaringsdeskundigheid. Zij werken 24 uur per week en gaan één dag per week naar school. Na hun studie kunnen ze als ervaringsdeskundige én sociaal werker aan het werk. Gilde Opleidingen heeft de opleiding samen met de zorgorganisaties ontwikkeld.

“Stap voor stap hebben we in een mooie samenwerking met alle partners de opleiding vormgegeven. Dit project is van grote waarde voor de zorg in de regio, en – niet te vergeten – voor de medewerkers in opleiding die een nieuw perspectief krijgen. We zijn trots op het resultaat dat we samen hebben bereikt”. – aldus Rob Hermans, Gilde Opleidingen.

Op school krijgen de medewerkers in opleiding les van docenten en ervaringsdeskundigen. Zo wordt ervaringskennis actief in het onderwijs vervlochten en sluit deze opleiding naadloos aan op de praktijk.

Samenwerkingsverband

Afgelopen jaar hebben Gilde Opleidingen en de aangesloten zorgaanbieders, Mutsaersstichting, Care+, Leger des Heils, Incluzio, XONAR, Moveoo, Confidence Twende en MET ggz de opleiding ontwikkeld en samen met UWV en gemeenten de kandidaten geworven en geselecteerd.

Woord van dank

Vanuit Care+ willen wij graag in het bijzonder onze medewerker Susan bedanken. Zij heeft al haar kennis en kunde, als ervaringsdeskundige, ingezet binnen dit project. Ook gaat ze enkele gastlessen geven, welke waardevol zullen zijn voor Susan zelf én alle studenten. Samen met de twee ervaringsdeskundige in opleiding, Perry en Kelsey, vormen ze een sterk team voor onze organisatie.

werkgevers Ervaringsdeskundigheidwerkgroep ervaringsdeskundigheidklas ervaringsdeskundigheid

De bestuurders van Gilde Opleidingen en de zorgorganisaties ondertekenden gisteren een intentieverklaring om de samenwerking te bekrachtigen.

Referenties

Iedereen krijgt een eigen zorgplan, wat betekent dat er voor iedereen persoonlijk bekeken wordt wat diegene nodig heeft om vooruit te kunnen. De lijnen binnen Care+ zijn heel kort, dit vind ik erg prettig.

Laura

Ik ben niet meer opstandig geweest tegen de begeleiding omdat ik mijn lesje wel had geleerd, ik ben goed ingesteld op mijn medicijnen en ik ben drugsvrij. Dit heb ik toch allemaal te danken aan Care+! Nu woon ik in woonfase 2 en ben blij dat ik naar Care+ gekomen ben.

Mark

Er kwam bij het huis waar ik woonde iemand van Care+ op bezoek en ik kreeg een tweede kans bij Care+ en die heb ik aangenomen.

Mark

Uiteindelijk woon ik nu officieel vanaf november 2012 bij Care+ en ik ben nooit in gebruik teruggevallen. Ik doe nu dingen die ik leuk vind en die ik altijd heb willen doen. Ik zit op paardrijden en werk ook twee ochtenden op de manege. Op de dagbesteding van Care+ kook en bak ik en doe ik mee met een crea-bea programma.

Anouk

Ik voel me betrokken bij Care+ en ben daarom voorzitter geworden van de cliëntenraad. Dit doe ik met veel plezier. Ik voel me bij Care+ begrepen en serieus genomen. Ik kan oprecht zeggen dat ik voor het eerst in mijn leven gelukkig ben.”

Laura

Het motto van Care+ is dat iedereen (nog) een kans verdient en die besloot ik met beide handen aan te nemen. Het eerste wat me zo goed beviel was de continue aanwezigheid van begeleiding. Ik werd heel open en vriendelijk ontvangen, ik voelde me gelijk op mijn gemak gesteld. Hierdoor werd langzaamaan mijn vertrouwen in de hulpverlening weer hersteld.

Laura

Hier krijgt iedereen aandacht, juist ook als het goed met je gaat. Dat zorgt ervoor dat je je gezien en gehoord voelt.

Moniek

Mijn doelen heb ik samen met mijn persoonlijk begeleider opgesteld. Eigenlijk wilde ik instromen in woonfase 2 of 3, maar uiteindelijk hebben we besloten dat het beter is dat ik woonfase 1 zou beginnen. Daar ben ik nu wel blij om, want ik heb een kleine terugval gehad. Daarom is het beter dat ik hier zit.

Moniek

Ik heb me nooit gezien of gehoord gevoeld. Hier heb ik dat wel, meteen vanaf het begin.

Moniek